Τι είναι;

Το PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μια μορφή μεσοθεραπείας, όπου το εισαγόμενο κάτω από το δέρμα υλικό είναι παράγωγο από το αίμα του ίδιου του ατόμου. Για το λόγο αυτό λέγεται και «αυτόλογη μεσοθεραπεία», σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεσοθεραπείες που χρησιμοποιούν ξένα υλικά και λέγονται «ετερόλογες».

Πριν αρχίσει η θεραπεία, λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος. Με συνθήκες απόλυτης αντισηψίας διαχωρίζεται το κλάσμα εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων (platelet rich plasma).

Botox

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Είναι έμμορφα στοιχεία του αίματος, όπως τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Αποστολή τους είναι να συγκεντρώνονται όπου υπάρχει τραυματισμός, δημιουργώντας συμπαγή θρόμβο που σταματάει την αιμορραγία.

Αφού σταματήσει η αιμορραγία, εκκρίνουν κάποιες ουσίες από το εσωτερικό τους, που διεγείρουν τους ινοβλάστες της περιοχής να παράξουν άμεσα κολλαγόνο, ώστε να κλείσει οριστικά το τραύμα.

Σε τι χρησιμεύουν στην κοσμητική ιατρική;

Η ιδιότητά τους να προκαλούν εντατική παραγωγή κολλαγόνου, σε όποια περιοχή βρεθούν εκτός αγγειακού περιβάλλοντος, ιδιότητα που τους έχει δώσει η φύση για άλλο σκοπό, είναι για μας πολύτιμο εργαλείο, στην προσπάθεια να αυξήσουμε την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, αντιστρέφοντας τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος.

Επίσης χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, καθώς οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να δημιουργήσουν νέες τρίχες. Όταν υπάρχει πρόσφατη αραίωση της τριχοφυίας, η θεραπεία με PRP έχει θεαματικά αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες.

Συμβατότητα με άλλες θεραπείες:

Το PRP μπορεί να γίνει ταυτόχρονα (σε μικρή απόσταση) με:

Πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 4 εβδομάδες από:

  • HIFU
  • Ραδιοσυχνότητες RF