Τι είναι;

Είναι η εισαγωγή σε κάποιους μυς μιας ουσίας που προκαλεί μείωση της ικανότητας σύσπασης. Η ουσία αυτή παράγεται από κάποια βακτηρίδια και ονομάζεται βουτυλική τοξίνη.

Που εφαρμόζεται;

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως είναι η Ιατρική Αποκατάστασης για μείωση της υπερβολικής σπαστικότητας κάποιων μελών, οι ενδοσκοπικές ενέσεις Botox στο εσωτερικό του στομάχου για την παχυσαρκία, καθώς και ως μέθοδος θεραπείας της ημικρανίας.

Στην κοσμητική ιατρική την εφαρμόζουμε κυρίως σε μιμικούς μυς του προσώπου που καταφύονται στο δέρμα και είναι υπεύθυνοι για τις εκφραστικές κινήσεις του προσώπου. Εφαρμόζεται επίσης και στις μασχάλες και τις παλάμες για αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.

Botox

Τι στόχο έχει η θεραπεία στο πρόσωπο;

Οι εφαρμογές στο πρόσωπο στοχεύουν κυρίως στο να μειώσουν τον υπερβολικό σχηματισμό ρυτίδων έκφρασης, που μακροπρόθεσμα θα έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία μόνιμων ανεπιθύμητων ρυτίδων. Ομοίως ο περιορισμός των ρυτίδων έκφρασης μπορεί να απαλύνει σε σημαντικό βαθμό μόνιμες ρυτίδες, που ενδεχόμενα έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Χωρίζεται σε Botox άνω τμήματος του προσώπου (Upper Face) και κάτω τμήματος (Lower Face).

Τι είναι το Upper Face Botox;

Στο άνω τμήμα του προσώπου έχουμε δύο ομάδες μυών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτούς που έλκουν το μέτωπο προς τα πάνω και είναι οι δύο μετωπιαίοι μυς και αυτούς που το έλκουν προς τα κάτω και βρίσκονται στο μεσόφρυο και πάνω από τα φρύδια. Εφαρμόζουμε βουτυλική τοξίνη και στις δύο ομάδες σε ισορροπία, εισάγοντας μικροποσότητες που βρίσκουμε ότι απαιτούνται αφού “διαβάσουμε” τις ανάγκες που έχει κάθε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άνω τμήμα το προσώπου είναι ένα ήρεμο πρόσωπο χωρίς υπερβολική έκφραση αγωνίας (ρυτίδες στο μέτωπο) ή στρες (ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια). Στον άνδρα φροντίζουμε να “κάθεται” το φρύδι σωστά δίνοντας ένα ήρεμο αρρενωπό πρόσωπο, ενώ στη γυναίκα διατηρούμε τη χαριτωμένη και θηλυκή ανάσπαση του έξω τμήματος του φρυδιού.

Δύο άλλες ομάδες μυών που θεραπεύουμε με Botox στο άνω τμήμα του προσώπου είναι το “πόδι της χήνας” έξω και πίσω από τους έξω κανθούς, καθώς και στα πλάγια του άνω τμήματος της μύτης για αποτροπή του ζαρώματος που γίνεται στο σημείο αυτό κατά το γέλιο.

Τι είναι το Lower Face Botox;

Στο κάτω τμήμα του προσώπου οι παρεμβάσεις είναι λιγότερες, Τέτοιες μπορεί να είναι η διόρθωση υπερβολικής έκφρασης απογοήτευσης (σύσπαση μαριονέτας), η υπερβολική ανάσπαση του άνω χείλους κατά το χαμόγελο με αποκάλυψη των ούλων (gummy smile) καθώς και η προς τα κάτω κίνηση της κορυφής της μύτης κατά την ομιλία.

Πως γίνεται;

Η εισαγωγή της βουτυλικής τοξίνης στους μυς γίνεται με ενέσεις. Χρησιμοποιούνται λεπτές σύριγγες ινσουλίνης, με τις οποίες εισάγεται μία μικροποσότητα σε κάθε σημείο κατά την κρίση του γιατρού, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Τα σημεία και οι ποσότητες που εισάγουμε σε αυτά εξατομικεύονται.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι απειροελάχιστες δόσεις που χρησιμοποιούνται στην κοσμητική ιατρική είναι ασφαλείς ως προς τις γενικότερες δράσεις της βουτυλικής τοξίνης.

Είναι όμως δυνατόν να παρατηρηθούν παροδικά ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, αν οι ενέσεις γίνουν από άτομο που δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ή αν δεν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες “Τι πρέπει να προσέχω μετά τη θεραπεία”.

Τέτοιες παρενέργειες είναι η υπερβολική ανύψωση του έξω τμήματος του φρυδιού, νυσταγμένο βλέμμα στο ένα μάτι, διπλωπία, ξηροφθαλμία, δακρύρροια. Παρ’ όλο που αυτές οι παρενέργειες είναι παροδικές, πρέπει να τις αποφεύγουμε, καθώς δεν είναι ευχάριστες. Διαβάστε τις σχετικές οδηγίες.

Τι πρέπει να προσέχω πριν από τη θεραπεία;

 • Μην καταναλώνετε οινοπνευματώδη κατά το 24ωρο που προηγείται της θεραπείας.
 • Αποφύγετε, αν είναι δυνατόν, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά κατά τα προηγούμενα τρία 24ωρα.

Τι πρέπει να προσέχω μετά τη θεραπεία;

 • Μην τρίβετε τις περιοχές των ενέσεων κατά το επόμενο 24ωρο.
 • Μην εκτίθεστε σε θερμότητα (σόμπα, τζάκι, ήλιο, σεσουάρ).
 • Μη σκύβετε, μη σηκώνετε βάρη και μην κάνετε σωματική άσκηση κατά τις επόμενες 6 ώρες.
 • Μην ξαπλώσετε για τις επόμενες 4 ώρες. Προσπαθήστε να ξαπλώσετε όσο γίνεται αργότερα.
 • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε ύπτια θέση τη νύχτα που ακολουθεί, κατά προτίμηση με 1-2 μαξιλάρια.
 • Μην κάνετε θεραπεία προσώπου κατά τις επόμενες 10 ημέρες.
 • Μην κάνετε ηλιοθεραπεία κατά τις επόμενες 72 ώρες.
 • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κατά τις επόμενες 24 ώρες.
 • Ακόμη και μετά το άμεσο διάστημα μετά τη θεραπεία, οι υπερβολικοί χειρισμοί των περιοχών που έγιναν οι ενέσεις, η έκθεση σε ζέστη ή στον ήλιο, θα μειώσουν το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί.

Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα του Botox δεν είναι άμεσο. Εμφανίζεται περίπου 5-7 μέρες μετά τη θεραπεία.

Πόσο διαρκεί;

Η βουτυλική τοξίνη μετά την ενέσιμη εισαγωγή της στους μυς, αρχίζει να αποδομείται από τον οργανισμό και παράλληλα το αισθητικό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί, σταδιακά μειώνεται. Μπορείτε να επιβραδύνετε το ρυθμό αυτής της μείωσης, όσο προσέχετε τους χειρισμούς των περιοχών που έχουν θεραπευθεί με Botox και την έκθεση σε θερμότητα (σεσουάρ, ήλιος, φωτιά κλπ).