Είναι μια μη χειρουργική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χορήγησης βιολογικά δραστικών ουσιών και γίνεται με πολλαπλές ενδοδερμικές ή υποδόριες εναποθέσεις. Οι βιολογικά δραστικοί παράγοντες μπορεί να είναι ξένοι προς τον οργανισμό όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φάρμακα και φυτικά εκχυλίσματα ή προερχόμενα από τον ίδιο τον οργανισμό, όπως τα αιμοπετάλια που απομονώνονται από το αίμα.

Ως θεραπευτική μέθοδος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1952 και έλαβε το όνομά της από το μέσο βλαστικό δέρμα του εμβρύου, από το οποίο δημιουργούνται οι μυς, τα κόκκαλα και ο συνδετικός ιστός.

Οι κύριες ενδείξεις της μεσοθεραπείας στον τομέα της κοσμητικής δερματολογίας είναι η κυτταρίτιδα, η λιπόλυση, ανανέωση-αντιγήρανση του δέρματος, και η τριχόπτωση.

Μεσοθεραπεία

Μεσοθεραπεία στην Κυτταρίτιδα

Τι είναι κυτταρίτιδα;

Κυτταρίτιδα λέγεται η ανώμαλη εναπόθεση λίπους πάνω στην περιτονία που προκαλεί υβώδη όψη του δέρματος σαν τη φλούδα του πορτοκαλιού. Παρατηρείται συχνότερα στους γλουτούς και τους μηρούς των γυναικών.

Μπορεί να εμφανισθεί τόσο σε φυσιολογικου βάρους όσο και σε παχύσαρκα άτομα. Θεωρείται πως συμβαίνει λόγω ανωμαλίας στη λεμφική παροχέτευση.

Πως γίνεται η μεσοθεραπεία στην κυτταρίτιδα;

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα μείγματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι λιπολυτικά (L-καρνιτίνη, καφείνη, ισοπροτερενόλη, θυροξίνη), αγγειορυθμιστικά (ρουτίνη, αμινοφυλλίνη, πεντοξυφυλλίνη), παροχετευτικά (εκχύλισμα αγκινάρας και gingko biloba), αναισθητικά (λιδοκαίνη) και συστατικά αποδόμησης συνδετικού ιστού (κολλαγενάση, υαλουρονιδάση). Από τα συστατικά αυτά ο γιατρός επιλέγει αυτά που έχουν ένδειξη σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Η θεραπεία της κυτταρίτιδας είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Μεσοθεραπεία για διάλυση του λίπους

Για τη μείωση του τοπικού λίπους χρησιμοποιούνται οι ουσίες φωσφατιδυλοχολίνη και δεοξυχολικό οξύ.

Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που προέρχεται από τη λεκιθίνη της σόγιας. Εισδύει στα λιποκύτταρα και αποδομεί το λίπος που στη συνέχεια μεταφέρεται με την κυκλοφορία και αποβάλλεται. Προάγει τη λιπόλυση με τη διέγερση των β υποδοχέων και τον αποκλεισμό των α2 υποδοχέων της κυτταρικής μεμβράνης. Προκαλεί φλεγμονώδη νέκρωση λιποκυττάρων μέσω κυτοκινών. Επειδή είναι πυκνόρευστη συνδυάζεται μαζί με ένα γαλακτωματοποιητικό παράγοντα, το δεοξυχολικό οξύ, το οποίο αποδείχθηκε ότι προκαλεί μια ανεξάρτητη λύση των λιποκυττάρων.

Μεσοθεραπεία για Ανανέωση του δέρματος

Δέρμα με υαλουρονικό

Υαλουρονικό οξύ

Για περισσότερη φρεσκάδα και λάμψη στο άμεσο αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας προστίθεται υαλουρονικό οξύ ως ένα από τα συστατικά.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη που συνδέεται με νερό το οποίο και συγκρατεί, αυξάνοντας τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Στη μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται το μη διασταυρωμένο υαλουρονικό (not cross-linked), καθώς εδώ η κύρια λειτουργία που επιζητούμε είναι η ενυδάτωση, σε αντίθεση με τα υλικά «γεμίσματος» όπου επιδιώκουμε περισσότερο αύξηση του όγκου.

Βιταμίνες και άλλα συστατικά

Πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία συντελούν στην ιονική ισορροπία και αντιοξείδωση στο δέρμα.

Αμινοξέα και φυτικές πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για την αύξηση της κολλαγονογένεσης και τη μείωση του ρυθμού αποδόμησης του κολλαγόνου.

Μεσοθεραπεία στην τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Στόχος είναι η ενεργοποίηση αώρων τριχοθυλακίων σε ώριμα, από τα οποία εκφύονται τρίχες. Αυτό γίνεται με παράγοντες που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης, καθώς και με έγχυση PRP (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια).

PRP Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με Αιμοπετάλια

Τα εισαγόμενα αιμοπετάλια ενεργοποιούμενα σε περιβάλλον ξένο προς το αίμα, απελευθερώνουν κυστίδια (τα λεγόμενα α-κυστίδια) που βρίσκονται μέσα τους και περιέχουν πολυάριθμους αυξητικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, την παραγωγή κολλαγόνου τύπου 1 και καρβοξυπεπτιδίων και έτσι συντελούν στην ενίσχυση της δομής του δέρματος. Επίσης οι ελευθερούμενοι παράγοντες ενισχύουν την έκφραση των μεταλλοπρωτεινασών, οι οποίες διαλύουν και απομακρύνουν τα θραύσματα από το κατεστραμμένο κολλαγόνο, τα οποία αναχαιτίζουν τη δημιουργία νέου κολλαγόνου.

Η μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια (PRP) έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή ακόμη και την αναστροφή των διαδικασιών γήρανσης του δέρματος, καθώς αυτή γίνεται εμφανής με τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, καθώς προχωρά η ηλικία.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Όλες οι θεραπείες αντιγήρανσης έχουν ως στόχο το να αντιστρατεύονται τη φθορά του χρόνου.

Καθώς το χρόνο δε μπορεί να τον σταματήσει κανείς, οι θεραπείες αντιγήρανσης πρέπει να συνεχίζονται σε τακτική βάση, ώστε να έχουν ένα αισθητό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα κάθε θεραπείας είναι συνυφασμένο με διάφορους άλλους παράγοντες όπως είναι:

  • Γενετική προδιάθεση
  • Διατροφή
  • Κάπνισμα
  • Ρύπανση της ατμόσφαιρας
  • Έκθεση στον ήλιο